Als je de voedseltrends in de gaten houdt dan heb vast en zeker iets gehoord of gelezen over het heel gezonde ‘superfood’: tarwegras. Allang niet zo nieuw meer, maar toch nog steeds voor de meeste mensen iets bijzonders.
Tarwegras, alleen de naam al maakte mij razend nieuwsgierig, want wat is het precies (is het gras, is het tarwe?), hoe gezond is het en wat kun je ermee? Dus ging ik tarwegras googlen en daar vond ik een heleboel informatie. Er zijn verschillende websites die over tarwegras gaan, je kunt het gras online bestellen en er is zelfs een tarwegraskoning.
Ik las dat je het gras alleen met een slowjuicer (huh? dus moest ik ook slowjuicer googlen) kunt persen, welke vitaminen en mineralen tarwegras bevat en nog veel meer, maar nergens stond hoe het smaakt en dat wilde ik wel eens weten. Want hoe smaakt uitgeperst gras/tarwe?
Ik wilde tarwegras in het echt zien en proeven. Maar het was niet zo dat ik tarwegras op elke straathoek tegenkwam, tenminste dat was mijn ervaring. Dus ging er een tijdje overheen voordat het zover was. In Amsterdam stuitte in dan toch nog geheel onverwacht op een mooi groen grastapijtje.
Ja zul je denken groen gras dat kom je toch overal wel tegen, maar dat is dus niet zo, niet dit gras in ieder geval. Tarwegras ziet er weliswaar uit als gewoon gras, het is alleen te koop in speciaalzaken of in vooruitstrevende eettentjes, dat laatste las ik op internet.
Door mijn werk en interesse in gezonde voeding en vitaminen, neem ik altijd een kijkje in winkels die deze producten aanbieden. En zo stapte ik in Amsterdam een winkel binnen vol gezondheid in potjes, compleet met een sapbar. Een frisse, geordende winkel met kasten en een bar gemaakt van onbehandeld hout. Het bord achter de bar liet weten dat een keur aan sapjes op aanvraag ter plekke gemaakt kon worden, evenals diverse vitaminen boosts. Achter de bar stonden uiterst vriendelijke medewerksters die me met plezier informatie gaven. Dus vroeg ik of het groene tapijtje op de bar tarwegras was en ja hoor bingo!
Ik kon er niet meer omheen, ik moest het proeven. Het gras werd vers gesneden van het tapijtje, dat zo te zien beslist niet onder deed voor echt gras. Het persen nam even tijd, tja slowjuice, maar dat mocht de pret niet drukken en uiteindelijk kreeg ik, voor het luttele bedrag van € 2,50, een borrelglaasje gifgroen sap.
De medewerkers keken belangstellend toe hoe ik het glaasje nuttigde. Mijn gezicht sprak vast boekdelen, want ik zag ze lachen. Het is namelijk echt even wennen. Het rook licht naar gemaaid gras en ik dacht nog, wie drinkt er nu gemaaid gras? Toch kon het me er niet van weerhouden het tarwegrassap op te drinken, helemaal! De smaak begint zoet, erg zoet zelfs en dat verwacht je niet, maar dan komt het bitter en iets wrangs en de nasmaak blijft heel lang hangen….ik was niet meteen enthousiast. Ik denk niet dat dit sap mij kan overhalen tot het drinken van een dagelijks shotje.
Maar als je leest hoe gezond tarwegras is dan zou je willen dat iedereen dagelijks een klein glaasje tarwegrassap nuttigt, de mensheid blijft daarmee vast langer gezond en dat scheelt dan behoorlijk in de ziektekosten. Zo simpel kan het zijn, hebben we dat probleem meteen maar opgelost!
Proost!
Informatie tarwegras
Tarwegras zijn gekiemde tarwekorrels. Het diep groene sap bevat vitamine A, vitamine B-B12, C, E en K, calcium, kalium, ijzer, magnesium, fosfor, natrium, zwavel, kobalt , zink en Selenium enzymen, chlorofyl en vitale energie. Het is een zeer geconcentreerd sap, 30 ml per dag is al voldoende.
Een glaasje met 30 ml vers tarwesap staat gelijk aan 2 stuks fruit en 2 ons groente. Overeenkomstig de dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen.
Recept van mijn eigen ‘superfood’sap, gifgroen, maar zonder tarwegras. Naar mijn idee iets smakelijker, maar smaken verschillen laat dat duidelijk zijn.
Nodig voor een glas supersap:
1/4 komkommer>
1 appel
150 gram spinazie
(alles het liefst biologisch/onbespoten)
(limoentje)
Bereiden
Verwijder het klokhuis en steeltje van de appel. Was de groenten/fruit. Doe alles door de sapcentrifuge. Schenk in een glas. Doe eventueel een beetje limoensap erbij voor een frisse smaak.
Geef een reactie