Als mijn (klein)kinderen bij mij eten dan maak ik regelmatig een home-made pizza voor ze.
De ingrediënten voor een basis pizza heb ik altijd in huis: een pakje mix voor pizzadeeg (koop ik bij Ecoplaza van het merk Demeter), een blik tomatenblokjes, verse of gedroogde oregano, knoflookteentjes, geraspte kaas en olijfolie.
De basis pizza is eigenlijk al super lekker, dus veel meer is er niet voor nodig!
Pizza uitbreiden
Maar wil je de basis pizza toch nog uitbreiden denk dan aan mozzarella, plakjes tomaat, ui, ham, salami, olijven, tonijn uit blik, gerookte zalm….kijk in de (koel)kast wat je kunt gebruiken.
Glazen schaal
Ik maak de pizza’s in glazen ovenschalen, maar een grote bakplaat kan ook.
In een glazen schaal is geen bakpapier of olie nodig, maar op een bakplaat wel.
Met hulp van de kids
Kinderen vinden het heel leuk om te helpen bij het maken van deze basis pizza. Zo wordt het een gezellige boel in de keuken, want hoe tof is het om je eigen mini pizza te mogen maken. Succes verzekerd!
Tip! Zelf de saus maken van mooie trostomaten is natuurlijk nog lekkerder en gezonder dan met tomatenblokjes uit een blik!
Het recept verse pizzasaus staat onderaan het recept van de basis pizza.
Recept snelle basis pizza
Voor 4 personen
Gemakkelijk en vegetarisch
Dit heb je nodig:
1 zakje kant en klare mix pizzadeeg (Demeter)
2 eetlepels olijfolie
250 ml water
1 blik tomatenblokjes
1 knoflookteentje geperst
1 zakje geraspte oude kaas
1 eetlepel verse oregano of snufje gedroogde oregano
(Keltisch)zeezout
Zwarte peper uit de molen
Basilicumblaadjes (optioneel)
Bakpapier (optioneel)
Ovenschalen of bakplaat
Zo maak je het:
Zet de oven op 225 graden.
Maak het deeg volgens de gebruiksaanwijzing met de olijfolie en het water.
Rol het deeg uit met een deegroller tot heel dun (of eventueel handmatig) en leg het deeg in de schalen of op de bakplaat. Zorg aan de zijkanten voor een heel klein opstaand randje.
Doe de tomatenblokjes, oregano en (geperst) knoflookteentje in een mengbeker en maak met de staafmixer een saus. Maak op smaak met zout en peper.
Verdeel ongeveer de helft van de saus* over het deeg, zo dat overal op het deeg een klein laagje saus ligt. Verdeel de geraspte kaas over de saus. Bak de pizza 25 minuten in de oven knapperig.
Serveer met blaadjes basilicum.
* Wat overblijft bewaar je in een opbergdoosje in de vriezer voor een volgende pizza.
EXTRA: supersnelle verse tomatensaus:
Dit heb je nodig:
10 mooie rijpe trostomaten of pomodori in stukken
1/2 ui in stukken
1 teentje knoflook geperst
2 bleekselderijstengels in reepjes
½ kleine winterwortel in stukken
1/2 eetlepel verse oregano of snufje gedroogde oregano
50 ml. sterke groentebouillon
(Keltisch)zeezout
Zwarte peper uit de molen
Scheut olijfolie
Zo maak je het:
Fruit de ui en knoflook kort op laag vuur. Voeg de bleekselderij en wortel toe, bak even mee. Doe de tomaten en oregano erbij en laat zacht worden. Schenk de bouillon erbij en maak op smaak met zout en peper. Doe het geheel in een schaal en maak met de staafmixer een saus.
Nog teveel vocht? Laat de saus enige tijd zachtjes inkoken.
Geef een reactie