Deze heerlijk gevulde groentesoep is een hartverwarmend gerecht voor de koude wintermaanden. En die kom dampende soep vol verse groenten is natuurlijk een verrukkelijke en gezonde maaltijd. Zelf gesneden verse groenten is zoveel lekkerder dan een zak voorgesneden soepgroenten. Het kost misschien iets meer tijd, maar het is de moeite meer dan waard. Op zich vind ik groenten snijden een heerlijke bezigheid, het verzet de zinnen en het snijden is bijna meditatief. Als je er zo instaat dan is dit klusje een fluitje van een cent. Ik dop ook graag zelf de doperwten en ook dat proef je! Probeer het maar eens!
Eet er desgewenst een snee bruin boerenbrood met bijvoorbeeld kaas (vegetarisch) of humus (veganistisch) bij. Deze flinke pan soep is geschikt voor veel personen. Teveel soep kun je uitstekend invriezen op de dag van bereiden, eerst even laten afkoelen. Plak een etiket op het bakje met daarop het gerecht en de datum van bereiden. De soep is in de vriezer nog zo’n drie maanden houdbaar en in de koelkast nog drie dagen.
Dit gerecht is snel en gemakkelijk te maken. De soep is vegetarisch of veganistisch afhankelijk van de gebruikte bouillon.
Geniet ervan!
Wintersoep
Benodigdheden:
1 grote winterwortel in schijfjes
4 stengels bleekselderij in reepjes
200 gram verse doperwten
200 gram sperziebonen in stukjes
1 rode paprika in stukjes
1/2 knolselderij in stukjes
1 rode ui gesnipperd
2 teentjes knoflook zeer fijn gesneden of gesperst
2 blaadjes laurier
2 eetlepels verse tijmblaadjes of 1 theelepeltje gedroogd
(Keltisch) zeezout
Zwarte peper uit de molen
2 liter groentebouillon
Olijfolie
Bereiden:
Doe een scheut olijfolie in een wokpan. Bak de ui en knoflook zachtjes aan (glazig).
Doe de laurierblaadjes en de tijm erbij en roer even door.
Voeg de groenten toe en bak deze kort mee.
Schenk de bouillon over de groenten en laat enige tijd doorkoken, in ieder geval tot de groenten beetgaar zijn.
Haal de blaadjes laurier uit de soep en maak op smaak met peper en zout.
Vind je de soep te dik, voeg dan nog wat groentebouillon toe.
Tip
Lekker met (vegetarische) soepballetjes.
Tip
Voor wie van pittig houdt kan aan de soep een half of heel rood pepertje (klein gesneden) toevoegen.
Geef een reactie