Wat me al enige tijd zeer verbaasd is de hygiëne omtrent brood. Daar kan ik me echt druk om maken. En dan gaat het niet om het verpakte brood in de supermarkt, maar om brood dat los verkocht wordt in dezelfde supermarkt, maar ook in de bakkerswinkel en in het restaurant.
Nu weet je natuurlijk nooit hoe voeding behandeld wordt voordat het in de winkel ligt, maar daar gaat het nu niet om. Sinds ik anders naar brood kijk heb ik moeite met wat ik zie. Het valt me steeds meer op dat brood op veel plekken onverpakt, open en bloot ligt en dat dit niet wordt bedekt of verpakt. Brood dat iedereen, die ermee werkt, zomaar met blote handen kan oppakken. In de snijmachine kan stoppen, in een verpakking kan doen.
De medewerkers vullen de schappen, leggen het brood op een andere plek, verschuiven het brood, verplaatsen meerdere broden gelijktijdig, ze houden het brood in de handen, op de arm en tegen de borst (in een bakkerswinkel), ze snijden het brood handmatig op een plank (restaurant) en het brood dat over is blijft op de plank liggen….hoe hygiënisch is dat allemaal.
En dat is alleen nog maar een deel van wat ik zie, dus wat gebeurt er achter de schermen met onverpakt brood. Hoeveel mensen hebben het brood al in hun handen gehad. Verspreid een medewerker van een gelegenheid waar onverpakt brood wordt verkocht geen bacteriën, virussen, zijn hun handen vrij van vuil? Kriebel aan je neus, niezen, hoesten, toiletbezoek? Ik probeer er maar niet teveel bij na te denken.
Maar iedereen schijnt het normaal te vinden.
Mijn verbazing gaat vooral uit naar de Voeding en Waren Autoriteit (VWA). Zij bewaken de gezondheid als het om voeding gaat. Zij hebben zeer strenge regels, zij tikken je op de vingers of leggen je een boete op als iets niet oké is aan een product of aan de informatie daaromtrent. Zou men bij de VWA wel eens over onverpakt brood nagedacht hebben? Zijn hier eigenlijk wel regels voor? Ik zou het moeten navragen.
En wat kun je er dan tegen doen? In ieder geval (plastic) handschoenen dragen en regelmatig schone handschoenen aandoen, de schappen en manden waarin het brood ligt afdekken, evenals het onverpakt brood en koekjes op de toonbank, dat geldt ook voor restaurants. Dit lijkt me in ieder geval een eenvoudige te realiseren start. En verder? Daar moet nog maar eens flink over nagedacht worden. Lijkt me bijzonder prettig.
En nee, ik heb totaal geen smetvrees. Ik eet nog steeds onverpakt gesneden en ingepakt brood. Nog wel.
Misschien dat je na het lezen van bovenstaande nu ook nooit meer gewoon naar onverpakt brood kunt kijken.
Geef een reactie