Hoe simpel kan het zijn. Met slechts een paar ingrediënten maak je snel en gemakkelijk een heerlijke verse en heel gezonde aardappelsalade. Ik maak hem vaak als mijn kinderen komen eten en het is altijd een succes! Zelfs de kleinkinderen vinden het heerlijk!
En wat scheelt dat een tijd: voor dit recept hoef je de aardappelen niet te schillen!
Zorg ervoor dat je de basisproducten in huis hebt, want krijg je onverwacht eters dan maak je snel iets waar (bijna) iedereen van houdt. De kruiden zijn het gemakkelijkst te bewaren in een potje op je vensterbank. Leuk om dan zelf je kruiden te knippen.
Je kunt de salade nog lekkerder maken met toevoegingen die je toevallig in huis hebt, zie de tip onderaan het recept.
Vegetarisch en veganistisch
Omdat ik geen vlees eet maak ik vooral vegetarische gerechten en door gebruik te maken van veganistische mayonaise (verrassend lekker) kan deze salade ook gegeten worden door mijn veganistische schoonzoon.
Gezonde koolhydraten
Omdat van de aardappel bekend is dat deze veel koolhydraten bevat en dat de trend is dat we massaal minder koolhydraten moeten eten om af te vallen of om op gewicht te blijven, wordt de aardappel tegenwoordig steeds minder gegeten. Toch wil ik een lans breken voor deze uiterst gezonde groente. Ook ik ben ervan overtuigd dat een teveel aan koolhydraten een probleem is als het gaat om overgewicht. Maar er zit nogal verschil in koolhydraten en als je daar naar kijkt dan komt de aardappel daar beslist positief uit naar voren.
Goed voor de darmen
Door voor onderstaand recept gebruik te maken van krieltjes in de schil behoud je nog beter de vitaminen en mineralen en hebben de extra vezels van de schil nog meer effect op een goede darmwerking. Een aardappel bevat veel vitaminen en mineralen die nodig zijn voor een goede gezondheid, alleen daarom al zou je wekelijks wat aardappelen moeten eten. Eet de aardappel met mate en combineer hem liever niet met (een teveel aan) eiwitten (Montignac principe) .
Wat zit er in de aardappel
De aardappel bevat carotenoïden en vitamine C. Dit zijn antioxidanten die vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maken. Op deze manier dragen ze bij aan het voorkomen van kanker, hartziekten, beroerten en allerlei andere chronische ziekten. Ook is de aardappel rijk aan vezels die essentieel zijn voor een goede darmwerking.
Voedingswaarde aardappel per 100 gram:
Kcal: 76; vet 0,1 g; koolhydraten 17 gr; eiwitten 2 g; ijzer 0,08 mg, calcium 12 mg, kalium 421 mg, natrium 6 mg, vitamine B6 0,3 mg, vitamine C 19,7 mg, magnesium 23 mg.
Vergelijk je de aardappel met (zilvervlies)rijst, die tegenwoordig vaak de aardappel vervangt, dan komt de aardappel er toch beter vanaf. Er zitten meer belangrijke vitaminen en mineralen in een aardappel dan in rijst. Maar wat zeker in de trend van nu meespeelt is dat de aardappel minder Kcal.(rijst 130 Kcal) en minder koolhydraten (rijst 28 gr) bevat dan rijst.
En dan nu lekker kokkerellen!
En daarna vooral onbekommerd genieten van de aardappelsalade!
Basisrecept aardappelsalade
Benodigdheden
1 kilo krieltjes met schil
1 kleine ui fijn gesneden
1 teentje knoflook geperst
2-3 lepels mayonaise (eventueel veganistisch)
10-15 stengeltjes bieslook fijn snijden
10- 15 takjes peterselie blaadjes fijn snijden
Kneepje citroen
Zeezout
Zwarte peper uit de molen
Bereiden
Stoom (of kook) de krieltjes met schil beetgaar. In mijn stoomoven is dat ongeveer 16 minuten.
De aardappeltjes moeten niet te zacht zijn om ze in mooie plakjes te snijden. Laat de krieltjes afkoelen tot lauwwarm voordat je ze gaat snijden.
Roer de mayonaise, ui, knoflook, bieslook en peterselie tot een saus en maak op smaak met een keepje citroen, peper en zeezout. Schep de saus voorzichtig door de krieltjes.
Tip van te voren maken
Je kunt de aardappelsalade prima een of twee dag(en) van te voren klaarmaken. De smaak wordt er alleen maar lekkerder van. Bewaren in de koelkast en serveren op kamertemperatuur.
Tip om je salade nog lekkerder te maken:
Kijk wat je in de (koel)kast hebt liggen en voeg dat aan de salade toe.
Denk bijvoorbeeld aan: ham in smalle reepjes, mini blokjes/reepjes kaas, kleine stukjes rode (punt)paprika, kappertjes, augurkjes klein gesneden, zilveruitjes, verse dragonblaadjes, olijven in plakjes, fijngehakte ongezouten walnoten of cashewnoten, paprikapoeder of kerriepoeder.
Tip (niet voor veganisten):
Je kunt de mayonaise lichter en verfijnder te maken door mayonaise en crème fraise of yoghurt te combineren .
Geef een reactie